Agenda en uitgaanstips

 

 

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 10
Deze week 71
Deze maand 158
Sinds 11-2008 537553

Over het Laotiaans 

 

Landen waar Laotiaans gesproken wordt: Laos, Thailand en Cambodja.
Het Laotiaans is een officiële taal in: Officiële landstaal in Laos, erkende minderheidstaal in Thailand en Cambodja.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 20 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Phasa Lao
Andere namen: Lao.
Schrift: Het Lao-schrift
Aantal schrifttekens: 27 medeklinkers, 7 medeklinkerligaturen, 33 klinkers en 4 toonindicatoren.
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Geen
Classificatie:
(Taalfamilie)
Tai-Kadai
------> Tai
-------> Zuidwestelijk Thai
---------------------> Laotiaans
Laotiaans is sterk verwant aan: Thais en enkele kleine talen.
Laotiaans is in mindere mate ook verwant aan: Lachi (Vietnam) Kam (China) Sui (China) Mulam (China) Ong Be en Hlai (beiden op het eiland Hainan in China).

 

Inleiding
Het Laotiaans (ook wel kortweg Lao genoemd) is een Tai-Kadai-taal die gesproken wordt in Laos, Thailand en Cambodja. In Laos is het de nationale taal. Het dialect van Vientiane, de hoofdstad van Laos, geldt als de norm voor het standaard Laotiaans. Het Laotiaans is tevens een toontaal. De juiste toon bepaalt de precieze betekenis van een woord.
De taal wordt door zo'n 6 miljoen mensen gesproken in Laos. Daarnaast zijn er zo'n 14 miljoen mensen in de provincie Isaan in Thailand die het Isaans spreken. Dat is een dialect van het Lao. Het Laotiaans van Laos en het Isaans samen hebben zo'n 20 miljoen sprekers.
Laotianen noemen hun taal Phasa Lao.

 

Schrift
Het Laotiaans wordt geschreven in een eigen alfabet, het Lao-schrift. Dit schrift heeft een aantal overeenkomsten met het Thaise schrift, beiden zijn ontwikkeld uit het oude Khmerschrift. Het Laotiaans heeft minder lettertekens dan het Thais en de vorm van gelijksoortige letters verschilt ook enigszins. Het Isaans wordt trouwens in het Thaise schrift geschreven.
Het Laotiaans wordt van links naar rechts geschreven.
Lees meer over het alfabet....

 

 

 

Verwantschap met andere talen
Het Laotiaans behoort tot de Tai-Kadai-talen, een relatief kleine taalfamilie die bestaat uit enkele tientallen talen die gesproken worden in Zuidoost-Azië. Het Thais en het Laotiaans zijn de enige twee echt grote talen binnen deze taalfamilie. Beide talen zijn binnen de taalfamilie ook nog eens nauw aan elkaar verwant. Laotiaans en Thais zijn voor een groot deel wederzijds verstaanbaar.
Andere talen binnen de Tai-Kadai zijn het Lachi, dat door zo'n 10.000 mensen gesproken wordt in Vietnam, het Kam (of Gam) dat door zo'n anderhalf miljoen mensen gesproken wordt in China, het Sui, ook gesproken in China door zo'n 300.000 mensen, het Mulam, nogmaals in China door zo'n 100.000 mensen gesproken en het Ong Be en Hlai, beiden door zo'n 600.000 mensen gesproken op het eiland Hainan in China.

 

 
Citaat van de dag

"De wereld is een toneelstuk en alle mannen en vrouwen zijn acteurs.
E gjithë bota është një skenë ku gratë dhe burrat janë thjesht lojtarë. "
- William Shakespeare -
(1564-1616)